Fodrász vagy? Amennyiben szeretnéd, hogy területi képviselőnk felkeressen, kattints ide! 

Szakmai kérdés esetén hívj minket:

+36 30 520 5065

Blog

Az illóolajok története a Nevitaly segítségével

NEVITALY
Az illóolajok története a Nevitaly segítségével

Az esszenciális illóolajok fontos részét képezik a Nevitaly természetközeli termékeinek. A tökéletesség megteremtése érdekében a Nevitaly hosszú évek óta rengeteg energiát fektet az illóolajokkal kapcsolatos eredmények feltárására. A Nevitaly napjainkra élen jár az illóolajok beszerzésének, felhasználhatóságának és az előállítási folyamatok kutatásában.

 

Az illóolaj tudományos és hétköznapi meghatározása


Az illóolaj tömény, zsírban oldódó, és általában vízzel nem keveredő folyadékok, amelyek illékony vegyületeket tartalmaznak. Az illóolajok tulajdonképpen a sokfajta növény különböző részeiben megtalálható szerves anyagok komplex keverékei, melyeket lepárlással vagy sajtolással nyerik ki a növényekből.

Az illóolajokat szokás esszenciáknak is nevezni, hiszen kis mennyiségű folyadékba belesűrítve hordozzák a növények jellegzetességeit. Fontos azt is tudni, hogy az olaj megnevezés a nevükben nem kémiai megjelölés, hiszen az olajok meghatározó tulajdonságával ellentétben az illóolajok szobahőmérsékleten is jelentős gyorsasággal elpárolognak, ami után jellemzően nem hagynak nyomot. Az esszenciális illóolajok ritkaságok, kezelésük és használatuk pedig kellő szakértelmet és odafigyelést kíván a Nevitaly részéről is.

Az illóolajok története a régmúlt időktől napjainkig


Gondoltad volna, hogy például cédrusból és mirhából nyert illóolaj fontos szereplő volt az egyiptomi valláskultúrában a bebalzsamozásnál? Vagy hogy i.e. 300 körül az ókori Görögországban már tanulmányokat és feljegyzéseket készítettek az illóolajok jótékony hatásairól? Bizony, az illóolajok nem új-keletű felfedezések, manapság pedig széles körűen alkalmazzák őket különféle természeti gyógyítási célokra.

Még néhány valós példa, hogy az illóolajok ténylegesen ősi csodaszerek, és hogy használatuknak ősi kultúrája és jelentősége van:

    • i.e. 2000 környékén Kínában kezdték először használni az illóolajokat népi gyógyászathoz. Korabeli feljegyzések szerint akkoriban leginkább fahéj illóolajat és gyömbér illóolajat használtak.

 

    • Először i.e. 100 környékén kezdték használni kozmetikumokhoz, parfümökhöz az ókori Rómában.

 

    • Középkorban egyes szerzetesek körében használatos volt az ételekhez is hozzákeverni, hogy fogyasztás útján fejtsék ki gyógyító hatásukat. Vagyis még inkább előtérbe került az esszenciális illóolajok gyógyászati célokra való hasznosítása.



Hogyan nyerik ki az illóolajokat?


Napjainkban, főleg a kozmetikai iparban - és így a Nevitaly tulajdonában lévő illóolaj előállító egységekben is - általában gőzlepárlással nyerik ki az illóolajokat.

    1. A gyógynövényeket egy szűrőre helyezik, mely alatt vizet forralnak.

 

    1. A vízgőz átpréselődik a gyógynövények sejtjein, és kivonja belőlük az aromaanyagokat.

 

    1. A vízgőzt, mely feltelt a növények aromaanyagaival elvezetik, mely így a hűtés következtében lecsapódik és egy tartályba csöpög.

 

    1. A tartályban az aromaanyagokat sűrű koncentrátumban tartalmazó illóolaj szétválik a víztől, hiszen nem oldódik benne.



A folyamat önmagában egyszerű, mégis körülményes és kellőképpen hosszadalmas feladat, mert egy-egy növényből rengeteg mennyiség is kellhet néhány milliliter illóolaj kinyeréséhez. A Nevitaly azért világelső ebben a szektorban, mert gondos utánajárással és logisztikai problémák megoldásával beszerzi a világ minden tájáról a legkiválóbb minőségű gyógynövényeket és növényeket, hogy csak mesterien tiszta esszenciális illóolajokat készíthessen. Mindez számokban a következőképpen fest.

    • 1 ml levendula illóolajhoz nagyjából 140g virágra van szükség.

 

    • 1 ml fenyő illóolaj kinyeréséhez nagyjából 300g ág kell.

 

    • 1 ml kamilla illóolaj előállításához legalább 2 kg kamillavirág a megfelelő mennyiség.

 

    • 1 ml értékes citrombalzsam elkészítéséhez már nagyjából 25 kg levélre van szükség.



Kíváncsi vagy, hogy az illóolajoknak milyen gyógyhatásai vannak? Szeretnéd tudni, miként és hogyan fejtik ki hatásukat? Nézz szét blogunkban, ahol még többet olvashatsz!